Väinö Lehtonen, Ongelmien seurassa X–XILisää kysymyksiä
Esimerkki kysymys-vastaus parista

Kysymys::
Kärsivätkö vainajat elävien ihmisten ajatuksista ja puheista?

Vastaus::
Kuolinvuoteen ääressä tapahtuva omaisten itku ja valitus häiritsee kuolevan lähtöä. Kuolema on pyhä ja korkea tapahtuma, sitä ei pidä häiritä itsekkäillä tunteilla. Oikea suhtautumistapa sekä kuolinhetkellä että myöhemmin on vainajan muisteleminen rakastavin ajatuksin.
(X/12.)

Kysymys::
Mistä johtuu, että kristosofisia kirjoja lukiessa tulee pelon tunne?

Vastaus::
Minä en ole koskaan pelännyt kristosofista kirjallisuutta. Mutta jos pelon tunne todella tulee, niin voisi ajatella, että se on vanha karmallinen kaiku. Asianomainen on tullut joskus vastustaneeksi henkisiä asioita ja nyt entinen vastustamishalu purkautuu pelontunteena. Kenties voisi näinkin ajatella.
(XI/19.)

Kysymys::
Mitä on henkisen kulttuurin vapaus?

Vastaus::
Eiköhän asia ole oikeastaan niin, ettei meillä ihmisillä muualla olekaan tosi vapautta kuin henkisessä elämässä, sillä me olemme tavalla tai toisella sidottuja olentoja. Jos syvennymme ja paneudumme henkiseen elämään, niin siinä tapahtuu sisäinen kasvaminen ja itsensä oikaiseminen viisaitten opetusten mukaisesti. Siinä on sitten vapaus. Siinä tulee voitettua eräitä, ihmisiä sitovia karmallisia siteitä ja myöskin jonkin verran omaa sielua.
(XI/59.)