Väinö Lehtonen, Ongelmien seurassa VIIILisää kysymyksiä
Esimerkki kysymys-vastaus parista

Kysymys:
Sanotaan, että karmaa voi lunastaa henkisellä työllä. Mitkä ovat edellytykset sellaiseen henkiseen työhön?

Vastaus:
Parhaan neuvon tässäkin kysymyksessä antaa Pekka Ervast: opettele tekemään henkistä työtä ilman maallisen tai taivaallisen palkan odotusta. Maallista palkkaa ei mitata ainoastaan rahalla, palkan toivossa näyttelee suurta osaa myös kunnia ja valta. Taivaallisen palkan toivossa elivät jo eräät Jeesuksen oppilaatkin keskustellessaan siitä, kuka saa taivaissa olla Mestarin oikealla puolella. Koko nykyinen kristikunta elää taivaallisen palkan odotuksessa. Sen ainoana tavoitteena on kuolemanjälkeinen autuus, taivaallinen palkka ilman omaa ansiota.
(VIII/75.)

Kysymys:
Voiko ihminen jo eläessään tuntea taivastilaa?

Vastaus:
Taivastila sen sanan varsinaisessa merkityksessä merkitsee jäsenyyttä taivasten valtakunnassa eli Valkoisessa Veljeskunnassa. Se jäsenyys on saavutettavissa vain fyysillisen elämän aikana, tulikasteessa, – – –. Kuolemanjälkeinen taivastila on maaelämän kauneimpien pyrkimysten täyttymys ja vertauskuva siitä taivastilasta, joka ihmistä odottaa vihkimysten tiellä. Silti kuolemanjälkeinen taivastila on vainajalle täysin todellinen.
(VIII/92.)

Kysymys:
Mikä auttaisi huonoon keskittymiskykyyn?

Vastaus:
Ihmisen "ajatus-aine" on elävää voimaa, eräänlaista enkelivoimaa, ns. elementtaalista elonainetta. Se toimii itsestään, liehuu kuin lippu tuulessa. Ihmisen tehtävänä on oppia ajatusten hillintää ja sitä opetetaan oikeassa joogassa. Mm. Isä meidän -rukous on mietiskelykaava, johon toistuvasti keskittymällä opitaan ajatuksia ohjaamaan ja hillitsemään.
(VIII/53.)